Viata la oras (partea2)

Viata la oras (partea2)

Continui postarea de saptamana trecuta cu acele cateva lucruri care ma ajuta pe mine sa ma bucur de o viata linistita in tumultul orasului.

Uitati de micile inconveniente

Ati ramas blocat in trafic. Oamenii se izbesc de tine pe strazi. Cineva vorbeste prea tare la telefon in spatele tau. ATM-ul la care ai ajuns este fara bani. Casierul face o pauza exact in momentul in care urmai la rand. Un vecin asculta muzica prea tare. In fiecare zi ne-am confruntat cu o mie de mici chestii iritante, toate capabile sa ne strice dispozitia si sa ne fure energia pozitiva.

Blocarea acestor lucruri nu este deloc usoara. Dar pana la urma, trebuie sa facem ceva cu ele, altfel toata viata noastra va fi o sursa constanta de stres si frustrare. Deci, care este cea mai buna modalitate de a le trata? Cred ca depinde de situatie.

Daca exista ceva ce poti face cu adevarat in privinta micilor enervari, pastreaza-ti calmul, nu lasa emotiile sa preia controlul si incearca sa reactionezi rational (in special, daca este vorba de o relatie cu alte persoane, de obicei strigatul nu favorizeaza deloc spiritul de cooperare). Daca nu puteti face nimic, pentru ca solutia este in afara controlului dvs., incercati doar sa va indepartati de situatia respectiva. A va complace cu situatia nu va face decat sa va agraveze starea. Este adevarat, uneori imi permit 30 de secunde de injuraturi grele pentru a-mi elimina frustrarea, dar apoi ma retrag complet din imprejurarea respectiva si imi continui viata.

Programati-va orele inactive

Probabil cel mai enervant lucru in viata urbana este cantitatea mare de timp pe care il petrecem mergand intre diverse locuri sau doar asteptam – in trafic, la oficiul postal sau la rand. Dar cine spune ca nu putem face aceste momente plictisitoare, adesea frustrante, mai placute, chiar mai productive?

Cred ca cheia pentru a se bucura de viata in oras este incercarea de a transforma fiecare lucru aparent negativ in ceva pozitiv. Asculta muzica care-ti place in timp ce stai in trafic, citeste-ti cartea preferata in timpul navetei tale sau pur si simplu stai cufundat in gandurile tale.

Practicati arta constientizarii

Acum o luna am petrecut o saptamana intreaga in zona Floreasca. Iubesc zona; este una dintre zonele mele preferate din intregul oras. Am vizitat-o de nenumarate ori de-a lungul anilor, asa ca am mii si mii de fotografii cu reperele principale, strazile, arhitectura cladirilor sau parcul. De data aceasta, am incercat sa acord mai multa atentie micilor detalii. A inceput cu un graffiti misto pe care l-am vazut undeva. M-a inspirat sa fac o serie de estetica urbana si am inceput sa observ frumusetea in lucrurile aparent banale. Este atat de interesant sa vezi o fata diferita a orasului si sa ne dam seama cat de limitata este de obicei atentia noastra. Fotografiile sunt un exercitiu valoros de constientizare a locurilor.

Planificati

In timp ce trairea linistita inseamna sa savuram experiente si sa ne bucuram de ceea ce facem in acest moment, viata agitata duce la anxietate constanta pentru ceea ce ne lipseste, o problema reala ce nu e usor de abordat. Din pacate, viata orasului ofera o cantitate nesfarsita de surse negative. Deci, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa acceptam acest lucru si sa invatam ca trebuie sa facem alegeri si sa prioritizam unele lucruri fata de altele. Pentru mine, cel mai bun mod de a trata aceste stari este planificarea. Planificand, simt intotdeauna ca am un sentiment de control asupra vietii mele, deoarece eu sunt cel care ia o decizie constienta. Imi place sa rasfoiesc ghidurile de weekend si de sezon cu ceea ce se intampla in orasul meu si sa le selectez pe cele care ma intereseaza cel mai mult. Un alt beneficiu al acestui lucru este acumularea treptata de informatii. A astepta ceva cu nerabdare este uneori extrem de distractiv si te face sa apreciezi mult mai mult experienta.

Acumuleaza energie si fii inspirat

In loc sa te gandesti la oras ca la o sursa de supraincarcare senzoriala, priveste-l ca pe o sursa de inspiratie infinita. Ori de cate ori simt ca sunt blocat din punct de vedere creativ, ies si ratacesc pe afara prin oras si las energia sa unica sa ma inspire.

Galerii de arta, muzeele, arta de strada, evenimente literare, concertele, festivaluri de street food, magazinele de design sunt evidente puncte de creativitate. Iar viata orasului are o multime de inspiratii si mai creative de oferit. Vitrine extraordinare, arhitectura, simpla inspectie a trecatorilor, inregistrarea unei conversatii interesante, interactiunile umane, moda stradala, lumina orei de aur care reflecta pe diverse suprafete – exista o mie de surprize care ne pot aprinde creativitatea.

No Comments

Post A Comment