Viata la oras (partea1)

Viata la oras (partea1)

La prima vedere, viata linistita si un stil de viata urban pot parea a fi lucruri reciproc excluse. Traiul linistit inseamna totul despre atentia, bucuria momentului, a fi conectat la tine si la lume si a trai in functie de propriul ritm. Viata in oras este adesea exact opusul: este rapida, haotica, stresanta,  uneori poate parea dezorientanta, caci ne grabim constant si suntem trasi intr-un milion de directii diferite.

Imaginile vizuale asociate cu viata linistita sunt departe de imaginile obisnuite ale stilului de viata urban. Proiectia unei vieti linistite se concentreaza adesea pe natura, aer liber, casute dragute, plimbari lungi pe malul marii, drumetii frumoase sau colturi confortabile accesorizate cu o ceasca de ceai aburinda si o carte veche.

Dar daca nu avem acces la o cabana rurala inconjurata de o verdeata luxurianta? Ce se intampla daca traim in mijlocul unui oras aglomerat? Asta inseamna ca suntem lipsiti definitiv de sansa de a crea o viata mai linistita, mai pasnica si mai fara griji?

Si daca, pur si simplu, ne place sa traim in oras? Cum putem adapta acest lucru la intreaga filozofie de viata linistita? Surpriza este ca acest lucru chiar este posibil!

Viata linistita nu are nicio legatura cu locatia si mediul nostru de viata. Puteti duce o viata total relaxanta si atenta in mijlocul Bucurestiului si sa fiti constant stresati in cel mai frumos colt indepartat al lumii (si invers). Viata linistita nu este o chestiune geografica – este un mod de gandire.

Eu, de exemplu, ador sa traiesc la oras si nu mi-as putea imagina cu adevarat sa ma indepartez. Da, viata orasului poate fi stresanta si are problemele sale speciale, dar cu mentalitatea potrivita putem gasi echilibrul si putem sa ne stabilim propriul nostru mod de viata.

Iata cele cateva lucruri care ma ajuta pe mine sa ma bucur de o viata linistita in tumultul orasului.

Cautati zonele care va transmit un vibe special si acele locuri ZEN

Casa ta nu trebuie sa fie singurul tau loc de pace din viata ta. Orasele mari sunt pline de locuri retrase in care este posibil sa va ascundeti de multime si sa scapati de agitatie pentru o clipa. Poate fi o banca confortabila intr-o parte retrasa din parcul orasului sau poate fi galeria de arta preferata, libraria sau cafeneaua din cartier. Gasiti doar un loc fericit in afara casei unde puteti merge doar pentru a va relaxa cateva clipe si a va reincarca cu energie pozitiva.

Nu mai consumati totul pe fuga

Cafea din mers, pranz in mers – se pare ca suntem intr-o permanenta miscare doar pentru a economisi timp. Desi sunt de obicei un mare fan al eficientei, acest obicei nu poate fi decat in detrimentul sanatatii. Si cercetarile spun ca, sa mananci pe fuga, este, de fapt, foarte rau pentru sanatatea noastra. Exersati “bucuria de a manca” prin simplul act de a va aseza si de a savura orice mancati sau beti.

Daca ati fost vreodata la Paris, stiti ca este plin de mici mese de trotuar unde oamenii se opresc pentru cateva minute inainte sau dupa munca, isi beau cafelele, isi citesc ziarele sau pur si simplu stau linistiti pentru o clipa si urmaresc peisajul urban. Este un oras aglomerat, iar oamenii pot gasi inca timpul pentru acest obicei bun. Asa ca, data viitoare, alegeti sa ramaneti si sa va bucurati de oras in timp ce savurati  pranzul / cina dumneavoastra in Bucuresti, ca nu degeaba i se spune Micul Paris. Sau, daca doriti cu adevarat sa alegeti optiunea mancati in alta parte, gasiti un parc cu o banca in apropiere si bucurati-va de mancare acolo.

Fiti turist in propriul oras

Practicarea vietii placute intr-un oras aglomerat apare foarte usor atunci cand il vizitam ca turisti. Se datoreaza faptului ca obtinem cea mai buna perspectiva a orasului fara supararile zilnice. Nu ne grabim, vizitam locuri spectaculoase, chiar ne bucuram de lucrurile de zi cu zi, cum ar fi sa mergem la un supermarket. Este o stare de spirit total diferita. Si cine spune ca nu putem fi turisti in orasul nostru – chiar si pentru cateva ore?

Imi place sa petrec o zi intreaga doar ratacind prin Bucuresti ca si cum l-as vizita pentru prima oara,  incercand sa vad totul ca pentru prima data, observand lucrurile marunte, explorand zone in afara traseului meu zilnic obisnuit – imi ofera o perspectiva atat de noua incat pot sa apreciez mult mai mult orasul meu.

Saptamana viitoare revin cu alte cateva sfaturi. Pana atunci, sa auzim numai de bine, vizitati Bucurestiul!

No Comments

Post A Comment