03 sept. Parcul Titan (IOR)
Parcul Alexandru Ioan Cuza (cunoscut si ca Parcul Titan sau Parcul IOR) este unul dintre cele mai mari parcuri din Bucuresti. Parcul Alexandru Ioan Cuza are o suprafata de 85 de hectare, fiind al doilea ca marime din Bucuresti. Amenajarea parcului a inceput in 1965 si s-a terminat cinci ani mai tarziu. Inainte de amenajare, sectiunea dinspre str. Baba Novac purta denumirea de „Reconstructii”, iar sectorul dinspre Bd.Camil Ressu (fost Ion Sulea) se chema „Flax”.
Totusi, de unde a primit parcul denumirea neoficiala de IOR? Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Intreprinderea Optica Romana, care se afla in imediata vecinatate a parcului. Intreprinderea a fost infiintata in anul 1936 si multi ani a fost singura societate autohtona cu traditie in proiectarea si realizarea de aparatura opto-mecanica. In anul 1949 la IOR s-au produs primele lentile de ochelari si in 1954 primul aparat foto.
Printre obiectivele principale ale parculului se numara lacul Titan, un lac de origine naturala despartit de podul Liviu Rebreanu in doua segmente, denumite Lacul Titan 1 si Lacul Titan 2. Probabil ca stiti ca pe lac se gasesc cinci insule, dar stiati ca ele sunt numite „Insula Pensionarilor”, „Insula Artelor”, „Insula Cainilor”, „Insula Pescarilor” si „Insula Ratelor”?
In urma cu ani buni, cel mai inalt deal din parcul Alexandru Ioan Cuza era, de fapt, o insula. Locurile prin care se pot plimba oamenii astazi pe gazon erau in urma cu zeci de ani, acoperite cu apa.
Astazi gazonul acopera mai toata suprafata parcului, asa ca va recomand sa va descaltati si sa va plimbati desculti prin iarba. Vara se face chiar si plaja in multe locuri din parc.
In parcul Titan veti gasi si un tarc pentru caini, de fapt o intreaga Insula a cateilor, un loc amenajat pentru caini, sau mai degraba neamenajat pentru oameni, in care cainii sa se simta ceva mai liberi si unde sa poata socializa – la intrare veti gasi si cateva recomandari de utilizare a spatiului.
Tot in IOR se gaseste Biserica „Pogorarea Sfantului Duh”. Lacasul de cult a fost construit din lemn in stil maramuresan intre anii 1994-1996 si are o inaltime de 45 de metri. Corpul bisericii este realizat din barne de brad acoperite cu scandura asezata in caplama, la interior si exterior. Tampla bisericii este si ea lucrata tot din lemn. Biserica este inconjurata, pe exterior, de o serie de icoane pictate pe sticla. Acestea sunt de un stil asemanator picturii maramuresene. Peste pronaos se afla cafasul si un birou parohial, spatiu folosit pentru ocazii festive, ca sala de calculatoare pentru pregatirea copiilor in informatica si ca salon de expozitie de pictura si desen. In fata bisericii, spre apus, a fost inaltata o clopotnita-baptisteriu. In partea de sud-est se afla cancelaria parohiala si scoala de catiheti, ridicata dupa proiectul arhitectului Anghel Marcu. Biserica se contopeste cu locul, pare sa fie inradacinata acolo si sa fi crescut odata cu copacii, nicio alta constructie nu cred ca ar parea mai familiara parcului.
Parcul IOR este, probabil, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Bucuresti, are avantajul lacului, accesului foarte facil cu toate categoriile de mijloace de transport in comun, o oaza de desfatare si contemplare pe fiecare metru pe care il parcurgi, te atrage prin frumusetea si simplitatea lui naturala. Parcul este delimitat de strazile si bulevardele Camil Ressu, Liviu Rebreanu, Campia Libertatii, Constantin Brancusi, Baba Novac si Nicolae Grigorescu asa ca accesul e fie cu metroul (statie de metrou existand chiar in parc), fie cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul. Dar si daca alegeti sa mergeti pe jos, de la pensiunea noastra va despart doar cateva sute de metri de parc.
Locul iti ofera nenumarate posibilitati de a-ti petrece timpul liber: puteti sa va plimbati cu vaporasul, hidrobicicleta sau cu o lebada gigantica pe lac – lacul are o suprafata generoasa si este curat, dragat si nu emana mirosuri neplacute, pasionatii de fotografie sau iubitorii de animale aveti ca subiect: rate, lebede, lisite, broaste testoase, pauni si fazani (in captivitate, din pacate), pescarusi si, in functie de sezon, pasari migratoare sau alte specii care isi gasesc refugiul in parc, se pot viziona filme in aer liber, locul gazduieste saptamanal targuri si concerte. Nu exista seara de weekend in care muzica sa nu se auda in tot parcul, fie de la scena de la langa lac, fie de la restaurantul Taverna Racilor, aflat la una din intrarile in parc din B-dul Liviu Rebreanu. Parcul nu duce lipsa de terase, veti gasi cu usurinta un loc unde sa va opriti sa beti sau sa mancati ceva.
Aerul e elementul care te face sa te simti departe de oras: nu vei avea o umbra adanca, asa cum este in parcul Kiseleff unde sunt copaci foarte inalti, dar nici nu vei sta in soare sau vei suferi de caldura.
Parcul Alexandru Ioan Cuza e un loc linistit unde iti poti gasi pacea, plin de locuri de joaca si oaze de liniste, un loc potrivit pentru toata lumea! Si daca tot nu te-am convins, evenimentele, desigur, nu lipsesc, alternand intre street food si cinema in aer liber gratuit, sau chiar concerte, Park Lake Mall e practic parte integranta din parc, IOR le are pe toate!
No Comments