Parcul Tineretetului

Parcul Tineretetului

Parcul Tineretului este  parcul cu cea mai mare intindere din Bucuresti, avand o suprafata de circa 200 ha, desi impresia personala era ca Herastrau e detinatorul titlului, dar, se pare ca acolo e vorba de un ansamblu de trei parcuri vecine.

Accesul in parc se poate face prin intrarile dinspre Calea Serban Voda, Soseaua Oltenitei, Calea Vacaresti si Bulevardul Tineretului. Din pacate nu exista in niciuna dintre aceste zone o parcare de mari dimensiuni destinata celor care viziteaza parcul. De-a lungul parcului pe Bulevardul Tineretului exista locuri de parcare gratuite, insa acestea sunt folosite si ca parcari rezidentiale. Statiile de metrou ce deservesc parcul se afla pe magistrala 2: Tineretului (prima statie de la Piata Unirii),  Eroii Revolutiei,  Constantin Brancoveanu.

Zona parcului Tineretului are o istorie destul de veche numita candva „Valea Plangerii”, ceea ce contrasteaza puternic cu starea actuala pe care mi-o da in prezent parcul. A fost pentru prima oara amenajat prin 1965 cu munca patriotica din partea tineretului si  impresia e ca a cam ramas asa, aproape neatins. Mie, una, imi place mult ca natura a fost lasata sa isi urmeze cursul fara sa se intervina prea mult. Desigur, exista si dezavantaje la aceasta lipsa de implicare, lucru care se vede de la primii pasi in infrastructura parcului: nu sunt surse de apa potabila, parcul in mare parte nu este iluminat, aleile au asfaltul destul de deteriorat, ceea ce transforma alergarile in aer liber in adevarate curse cu obstacole.

Si pentru ca este un parc atat de mare care cere si merita timp petrecut pe indelete, va voi spune doar cateva aspecte pe care le-am notat eu. Daca veniti dinspre Sala Polivalenta veti avea cateva solutii de parcare civilizate. De aici, in special daca sunteti cu cei mici, in stanga e un mic lac in forma de floare amenajat langa roata. Fie ca va plimbati cu barcutele pe apa, fie ca, pur si simplu, va plimbati pe alei sau stati pe banci,  zona aceasta este foarte ofertanta.

Zona de distractii este inconjurata de traseul unui trenulet. Pana la reamenajarea parcului era chiar o mica cale ferata care acum a fost inlocuita cu un traseu asfaltat pentru un tren pe roti. Este o solutie buna sa arunci o privire rapida asupra parcului si sa-ti alegi partea preferata in care sa-ti petreci timpul, in cazul in care nu ai prea mult la dispozitie.

Atractia principala ramane Roata Panoramica, inalta de 30m, care ofera o priveliste superba a orasului. Mirosul de vata pe bat, porumb fiert si gogosi este pretutindeni, dar cu cat continui plimbarea aromele se imbina cu cele de gratar si mici.

Parcul Tineretului nu inseamna insa doar mici si balci, ofera si vaste spatii verzi, perfecte pentru picnic si stat la soare, numeroase terenuri de sport (fotbal, baschet, tenis, pista de atletism etc), scena pentru muzica live, piste de bicicleta, fantani dansatoare, un lac intins pe 13ha si dealuri de pe care poti admira unele dintre cele mai frumoase peisaje din Capitala. Era sa uit: pe timp de iarna avem aici si partie de ski  O panta de 200m, dotata cu tunuri de zapada, sta la dispozitia iubitorilor de snowboard si ski!! Exista si o tiroliana (cea mai mare din Capitala, de 200m lungime) – sincer, nu stiu sigur daca mai e functionala sau nu.

Din parc poti ajunge cu usurinta la alte obiective turistice importante din sudul capitalei, precum Cimitirul Bellu, Parcul Carol I si Delta Vacaresti. Tot aici se afla si Palatul National al Copiilor si Teatrul Stela Popescu, dar si Sala Polivalenta, inaugurata in 1974 si destinata in special competitiilor sportive. Multe restaurante si terase se regasesc la marginea sau in interiorul parcului, insa probabil cea mai cunoscuta este Cafeneaua Actorilor, situata pe malul lacului si fiind in topul restaurantelor cu cel mai bun view din oras.

Latura dinspre lac  ofera o priveliste superba, indiferent de anotimp poti petrece minute bune de relaxare privind lacul, orasul si parcul cum se imbina intr-un peisaj ametitor.

Situat in sud, la mica distanta de Piata Unirii si la doar cateva minute de apartamentele noastre cu cazare regim hotelier, Parcul Tineretului este, cel putin pentru mine, zona verde cu cel mai mare impact linistitor, prilej de a ma bucura de natura si relaxare.

No Comments

Post A Comment