13 sept. Parcul Herastrau
Parcul Regele Mihai I al Romaniei, cunoscut sub denumirea Parcul Herastrau, este unul din parcurile de are intindere ale Bucurestiului, suprafata sa totala fiind de 187 ha. A fost construit in 1936 pe malurile Lacului Herastrau, lacul din centrul parcului facand parte din lantul de parcuri antropice al raului Colentina.
De-a lungul timpului s-a considerat necesar ca parcul sa fie amenajat in doua zone: una linistita rezervata pentru odihna si cultura (pe terenul vechi al parcului) si o zona destinata sportului si distractiilor, lacul fiind dotat cu salupe, vaporase si hidrobiciclete, fiind zona de agrement pentru navigatie si sporturi nautice. Daca activitatile pe apa nu va atrag, in zona Parcului Herastrau vechi se afla doua teatre, doua pavilioane pentru expozitii, biblioteci, umbrar pentru lectura si sah, debarcadere, banci la fiecare pas, iar in zona parcului nou sunt construite cabane, terenuri sportive si restaurante.
In ultima vreme parcul a devenit popular pentru terasele de pe malul lacului. “Call me old fashion” dar, pe mine, cand ma gandesc la parc, ma incanta plimbarile in aer liber, peisajul, sentimentul de libertate. Prima data cand am ales sa merg in Herastrau a fost pentru aleea spectaculoasa care inconjoara lacul si care are nu mai putin de 5.92 km. Daca vreti sa alergati, sa mergeti pe role, cu bicicleta sau pur si simplu sa fugiti de un Bucuresti agitat si nesigur, incercati sentimentul sublim de a face asta cu casti in care sa sune muzica voastra preferata si va garantez ca va veti regasi echilibru in acest loc.
Cei care vin doar pentru o plimbare, pot alege din numeroasele atractii pe care parcul le ofera. Vara, in serile de weekend, pajistea din zona intrarii Charles de Gaulle este transformata in cinematograf in aer liber, la initiativa CreArT. Gradina de vara gazduieste in sezonul estival productiile Teatrului de revista Constantin Tanase. Un proiect interesant care se desfasoara in incinta Parcului Regele Mihai I este „Roaba de cultura”, in zona Pietei Pescarus, de la intersectia dintre bulevardele Aviatorilor si Beijing, o zona presarata cu pernute colorate si hamace care gazduieste vara concerte, proiectii de film, spectacole de teatru, expozitii, ateliere de pictura si olarit, cursuri de dans, activitati sportive, o biblioteca in aer liber, toate cu acces gratuit. Ideea de a aduce cultura in mijlocul naturii s-a dovedit foarte populara in randul bucurestenilor.
Alte locuri care merita vazute: Zona Expoflora, organizata pe o suprafata de 15 ha, in care an de an se realizeaza decoruri florale de poveste; Insula Trandafirilor, a carei compozitie are doua axe, una care deschide perspectiva catre Muzeul Satului si alta care face legatura cu restul parcului. incepand cu 1 Iunie pana toamna insula este viu colorata de ghirlandele sinuoase de trandafiri ce contrasteaza armonios cu verticalitatea stalpilor de sustinere; Gradina Japoneza, amenajata in anul 1998 cu sprijinul Ambasadei Japoniei in Romania si a Fundatiei Comemorative a Expozitiei Mondiale Japoneze. In parc se gasesc si arbori protejati stejarul lui Tagore, plantat in anul 1961 cu ocazia sarbatoririi centenarului nasterii lui Rabindranath Tagore, si ciresii floriferi din Gradina Japoneza, donati de imparatul Japoniei.
In parc creste o raritate botanica, o varietate a salcamului japonez cu ramuri plangatoare si frunze patate cu alb. Deoarece era necunoscut in literatura de specialitate si a fost descris pentru prima data de specialisti din Romania, in anul 1960, a primit numele de Sophora japonica Bucuresti.
Nu trebuie sa uitam cele cateva obiective istorice – Palatul Elisabeta, diverse monumente si statui. Monumentul parintilor fondatori ai Uniunii Europene – ansamblu ce cuprinde in centru un monument rotund din marmura si granit albastru, care are in mijloc un catarg pe care este arborat steagul Uniunii Europene. De asemenea, pe granit sunt dispuse stelele galbene de pe steagul european, realizate din bronz. Pe marginea ansamblului sunt asezate in cerc 12 busturi (de fapt, doar capete) inalte de aproximativ 1,3 metri, care ii reprezinta pe parintii fondatori ai Uniunii Europene. Povestea interesanta privind acest monument e legata de greseala initiala de scriere a numelui Altiero Spinelli, gravat initial Alterio si de furtul placutelor de sub mini-socluri, pe care erau trecute numele – erau din alama, probabil au fost reciclate de intreprinzatorii specializati de fiare vechi. Ulterior au fost montate alte placute, ocazie cu care a fost corectat si numele Altiero Spinelli.
Fantana Modura se prezinta sub forma unui bazin din piatra, placat cu ceramica, in centrul caruia se afla statuia din bronz a Modurei, o fata imbracata in costum popular, care poarta pe umar un ulcior. Aleea Restauratiei, care ducea spre fantana, a fost flancata de 20 statui din piatra artificiala, amplasate cate 10 pe fiecare parte a aleii, fiecare grup fiind unit printr-o arhitrava. Cariatidele reprezinta taranci din Muscel si Mehedinti, cu ulcioare pe cap, diferentiate dupa pozitia mainilor. Pe cele 2 pile de zidarie din partea sudica a ansamblului sunt plasate doua steme ale Municipiului Bucuresti. In prezent, la capatul dinspre Piata Charles de Gaulle a Aleii Cariatidelor, pe acelasi ax cu Fantana Modura, dar cu spatele catre aceasta, se afla statuia lui Charles de Gaulle. In limbaj colocvial, Fantana Modura, loc de intalnire a tinerilor, este cunoscuta si drept La Oala, in timp ce statuia lui Charles de Gaulle, aflata la celalalt capat al Aleii Cariatidelor, este „alintata” Ospatarul, datorita piesei textile nedefinite, amintind de un servet, care atarna pe bratul sau drept. Alte statui: Prometeu, Nimfa adormita, Hercule doborand Centaurul.
Nu in ultimul rand as vrea sa mentionez Clubul Diplomatic Bucuresti care, pe cele 19 hectare, are opt terenuri de tenis pe zgura, doua piscine in aer liber, doua restaurante (unul in Pavilionul central), teren de golf cu sase gauri, driving-range, mini-teren de fotbal.
Cred ca Herastrau este cel mai variat, spectaculos parc al Bucurestiului si unde mai pui ca e doar la cateva minute de mers pe jos de la apartamentul nostru cu cazare in regim hotelier din Floreasca. E locul ideal pentru o intalnire romantica, ai posibilitati infinite de distractie, zona perfecta pentru relaxare sau activitati sportive.
No Comments